1.4000 ferrites rozsdamentes acél: egy króm és csökkentett széntartalmú, ferrites acélfajta, melyet X6Cr13, 410S és S41008 néven is ismernek. 

Ellenálló képességének és egyéb jó tulajdonságainak köszönhetően számos iparban használatos rozsdamentes acél. 

1.4000 ferrites rozsdamentes acél tulajdonságai

A rozsdamentes acél három kategóriába sorolható: ferrites, ausztenites és martenzites acél, melyek közül az 1.4000 anyagminőség az elsőbe tartozik. 

Ferrites rozsdamentes acélok

A ferrit a vasnak karbonnal alkotott intersztíciós szilárd oldata. A ferrit keménysége nem túl magas, sőt, lágynak mondható. Léteznek félferrites, ferrites és szuperferrites rozsdamentes acélok is. 

A kevésbé ötvözött ferrites rozsdamentes acél jó alakíthatósággal rendelkezik, mely számos iparág számára kedvező tulajdonság. Ellenáll az alacsony és magas hőmérsékletnek egyaránt, viszont a hosszú ideig magas hőmérsékleten történő alkalmazás során kiválások jelentkezhetnek. 

A szuperferrites rozsdamentes acél a ferrites acélok előnyein felül egy olyan tulajdonsággal is rendelkezik, hogy javítható az acél gyenge szívóssága. Ez amiatt következhet be, mivel gyártás során mérséklik a kiválásokat, tiszta, kevésbé szennyezett szövetszerkezetet kapnak. 

1.4000 minőség

Az 1.4000 minőségű ferrites szövetszerkezetű korrózióálló krómacél egy kevesebb széntartalommal rendelkező, kevésbé keményre edzhető változata az 1.4006-os anyagminőségnek. A csökkentett széntartalomnak köszönhetően minimális az ausztenit képződése, így pedig csak korlátozottan tud keményedni. Emiatt magas hőmérsékleten, illetve hegesztés során nem jelent veszélyt a repedés.

Kevésbé képlékeny, mint az ausztenites acél, lágyított állapotban teljesen ferrites szerkezetű (térközepes köbös szerkezetű kristályrács).

Ez a ferrites rozsdamentes acél a lágy acélhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, viszont a magasabb krómtartalom segítségével jobb a korrózióállósága. 

Jól ellenáll a dinamikus igénybevételnek, alakítható hidegen-melegen egyaránt, valamint jól polírozható és forgácsolható. Puha és rugalmas abban az esetben is, ha magas hőmérsékletről gyorsan lehűtik. Mágnesezhető, jó oxidációállósággal és közepes korrózióállósággal rendelkezik, melyet a következő pontban fejtünk ki részletesebben. 

1.4000 ferrites rozsdamentes acél korrózióállósága

Bár az 1.4000 ferrites rozsdamentes acél sav- és korrózióálló, csak közepes mértékben, így nem minden területen javasolt az alkalmazása. 

Ellenáll a légköri viszonyoknak, az édesvíznek és az enyhe szerves és ásványi savaknak, így leginkább gyenge vagy közepes maróhatású környezetekben használják fel, alacsony hőmérsékleten. Nem okoznak gondot az 1.4000-es számjelzésű rozsdaálló acél számára a gőz, a karbonátok, a nitrátok és nitritek, a lúgos oldatok, valamint a salétromsav, a hangyasav, az oxálsav, viszont fokozott figyelmet kell fordítani az alacsony koncentrációra.

Hétköznapi tevékenységeknél megfelelően ellenáll a kloridoknak, azonban a használat utáni megfelelő tisztítás elengedhetetlen. 

Nem áll ellen a szemcsekorróziónak sem hegesztés előtt, sem után. 

1.4000 ferrites rozsdamentes acél felhasználási területei

Az 1.4000 ferrites rozsdamentes acél legfőbb alkalmazási területe a háztartási eszközök, melynél nem fontos a nagy mértékű korrózióállóság. Ilyenek például az evőeszközök és a háztartási gépek. Emellett a vegyiparban, valamint az olaj- és gázszállító iparokban is megnőtt a felhasználása.

További területek, ahol tulajdonságainak és kémiai összetételének köszönhetően kiválóan alkalmazható az 1.4000 minőségű rozsdamentes acél: 

Minőségi 1.4000 minőségű ferrites rozsdamentes acél

Cégünk kiváló minőségű 1.4000-es számjelzésű rozsdamentes acéllal tud szolgálni Önnek és cégének, mely tökéletesen megfelel igényeinek. Számos méretben és szabványban elérhető a nemzetközi előírásoknak megfelelően. 

További információért tekintse meg weboldalunkat vagy keressen fel minket elérhetőségeinken

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 + 17 =