1.4021 minőségű, X20Cr13 néven is ismert martenzites rozsdamentes acél, mely jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek köszönhetően számos iparban használatos, akár magas hőmérsékleten használatos alkatrészek gyártása során is. 

A martenzit egy nagyon kemény, rideg, lemezszerű kristályos szerkezetű szövetelem. A martenzit képződés az ausztenit gyors lehűtésével történik. A martenzit keménység változó, mivel az oldott szén mennyiségétől függ (minél több, annál keményebb). Nem létezik még egy olyan szerkezeti anyag, amely olyan széles tartományú mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik – ezért teljesen egyedülálló.

1.4021 martenzites korrózióálló acél tulajdonságai

Az 1.4021 anyagminőségű krómacél jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, a legjobbakat azonban 500 ⁰C-on éri el. 

Mágnesezhető, szívós, megmunkálható, képlékeny rozsdamentes acél, melyet jó polírozhatóság jellemez, így akár tükörfényesre is polírozható. Alkalmas a kovácsolásra, hidegalakításra, azonban a hidegen sajtolásra már nem. 

A hegeszthetőség szempontjából az 1.4021 martenzites rozsdamentes acél korlátozott. Az ívhegesztésen kívül megmunkálható minden szokásos hegesztési eljárással. A hegesztés előtt fontos az előmelegítés kb. 300-400 ⁰C-ra, a munkálatok után pedig lágyítás és pihentetés szükséges. 

Ezt az anyagminőségű rozsdamentes acélt magas krómtartalmának köszönhetően jó, kielégítő korrózióállóság jellemzi, mely jobb, mint az 1.4034-es és 1.4035-ös anyagminőségű acélokénál. Közepesen agresszív, avagy például szerves savak, szappanos oldatok és oldószerek környezetben, illetve klórmentes környezetben magas korrózióállóságot mutat, viszont nem ellenálló a klórral és a sóval szemben. 

1.4021 minőségű rozsdamentes acél alkalmazása

Az 1.4021 martenzites korrózió- és saválló, edzhető krómacél kiválóan alkalmazható magas hőmérsékleteken, így sokszor az ebben a környezetben használatos alkatrészek gyártására használják fel. Megnövelt szilárdságú és keménységű alkatrészek, szerelvények, csavarok, pengék gyártásához is alkalmazzák, ráadásul az orvosi, fogorvosi és sebészeti műszerek készítéséhez is alkalmas.

Számos iparban alkalmazzák, mint például a(z)

Elővigyázatosság

Az 1.4021 martnezites rozsdamentes acél hosszú élettartamához elengedhetetlen a megfelelő óvintézkedések, tisztítás betartása. Kizárólag klórmentes fertőtlenítő és tisztítószer alkalmazható, hiszen mint ahogyan korábban is említettük, az 1.4021 minőségű acél nem áll ellen a klóros környezetben. A csiszolás és a szárítás folyamata is elengedhetetlen. 

Adja le egyedi rendelését 1.4021 minőségű rozsdamentes acélra

Kínálatunkban többek között megtalál 1.4021 anyagminőségű martenzites rozsdamentes acélt is, melyet számos formában, kivitelben is be tudunk szerezni Önnek – legyen akár körszelvény, köracél, idom vagy egyéb forma. 

Kérje egyedi ajánlatát! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + 19 =